Bent u ondernemer in de horeca of in een andere sector waar op dit moment uw zaak gesloten moet zijn als gevolg van de overheidsmaatregelen die genomen zijn door de verspreiding van het coronavirus? Dan kan u huurkorting waarschijnlijk wel gebruiken, maar deze situatie behoort tot het ondernemersrisico. Wel kunt u nog eens nagaan of er op sommige kosten niet te bezuinigen valt. Heeft u recht op kwijtschelding van de huur, huurkorting of schadevergoeding nu uw bedrijfspand of ruimte niet gebruikt wordt?
Bij gebrek aan gebruik pand
Is het zo, dat u het gehuurde pand of bedrijfsruimte niet kunt gebruiken, wordt er juridisch gesproken over “gebrek”. Volgens de wet wordt dit risico toegeschreven aan de verhuurders, maar wat schiet je als huurder hiermee op?
De mogelijkheden voor huurders
- Eisen dat de verhuurder het gebrek herstelt. Verhuurders zijn verplicht bij gebrek te verhelpen. Door het coronavirus is wordt dit in de meeste gevallen onmogelijk gemaakt en kan de verhuurder niet helpen. Bij sluiting door overheidsmaatregelen heeft de huurder hier niks aan, maar de verhuurder kan hier ook niks aan veranderen.
- De verhuurder kan het gebrek niet verhelpen, daardoor hebben beide partijen de mogelijkheid de huurovereenkomst te ontbinden.
- Huurprijsvermindering: dit is mogelijk wanneer het het gehuurde niet volledig om helemaal niet gebruikt kan worden, heeft een huurder recht op huurkorting. Is het gehuurde volledig onbruikbaar dan kan die korting wel oplopen tot 100%. Maar dit is in het geval van de coronacrisis zeer onwaarschijnlijk.
Let op! de voorgaande mogelijkheden gelden alleen wanneer partijen geen afwijkende afspraken hebben gemaakt. In negen van de tien gevallen is dit namelijk wel het geval. Denk hierbij aan de algemene bepalingen van ROZ-contracten.
Met ontbinden van het huurcontract, bespaart op korte termijn, maar dat is niet wat men wilt. Vaak is overleg tussen de verhuurder en huurder het beste. Bekijk de mogelijkheden met de huurkorting of schade beperken, meestal zijn er wel mogelijkheden en komen beide partijen wel tot een oplossing zeker in deze tijd. Is dat niet het geval. Win dan advies in over uw rechten en plichten bij de huurrecht advocaat van Rechtnet.
Loonvordering als gevolg van de coronacrisis
Ondernemers hebben het moeilijk in tijden van corona, daarom is het logisch dat zij er alles aan doen om zoveel mogelijk geld te besparen. Bijvoorbeeld door huurkorting aan te vragen en door loonvordering. Ben jij slachtoffer van loonvordering lees dan het artikel over loonvordering. Want vaak staan werkgevers niet in hun recht om dit te doen en daarom is het fijn om te weten welke rechten en plichten u heeft wanneer u werknemer bent.
Recente reacties