Een paniekstoornis, wat is dat precies?

Als je aan paniekstoornis lijdt wordt je regelmatig overvallen door hevige en korte angst. Je lichaam reageer hier het zelfde op als echte paniek en dat uit zich in verschijnselen zoals ademnood, hartkloppingen, pijn op je borst en misselijkheid. Deze verschijnselen zijn relatief ongevaarlijk en worden meeste veroorzaakt door verkeerde ademhaling. Je hebt het gevoel dat je je de controle over jezelf verliest en dat kan zeer beangstigend zijn.

Het is belangrijk om te weten dat een paniekaanval iedereen wel eens kan overkomen. Er is echter alleen sprake van een stoornis als deze aanvallen met regelmaat terugkeren. Ook bestaan er diverse paniek aanval behandelingen om dit te voorkomen.

Wat is de oorzaak van een paniekaanval?

De oorzaak van een paniekaanval is vaak lastig te verklaren. Sommige mensen lopen extra risico om paniekaanvallen te krijgen, dit heeft voornamelijk te maken met geslacht, leeftijd, de omgeving en levensgebeurtenissen.

Geslacht en leeftijd

  • Vrouwen hebben anderhalf tot drie keer zo vaak te kampen met een paniekstoornis dan mannen. Vrouwen zijn gemiddeld 25 jaar en mannen 28 jaar als ze een paniekstoornis hebben. Ook de paniekstoornis met agorafobie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
  • Vrouwen hebben vaker dan mannen moeite met ademhaling als ze een paniekstoornis hebben.
  • De stoornis komt op alle leeftijden even vaak voor.
  • Vanaf 65 jaar komt de paniekstoornis minder vaak voor.

Erfelijkheid

Erfelijkheid speelt zeker een rol, komen paniekstoornissen vaker in de familie voor? Dan is de kans zeker aanwezig om het zelf ook te krijgen. Gelukkig zijn er diverse paniekaanval behandelingen om dit te voorkomen.

Author: admin

Share This Post On