Een toetsenbord? Dat heb ik toch al?

Waarom zou je een heel artikel wijden aan een toetsenbord? En daarnaast, wat kun je dan met deze wetenschap, want je hebt er immers toch al eentje? Allemaal waar, maar er is nog voldoende te vertellen over dit onderdeel dat van oudsher onlosmakelijk verbonden is met de computer. Vandaag de dag is deze accessoire voor meer toepassingen dan een computer in te zetten, zijn er verschillende typen te koop en kun je het toetsenbord kiezen van jouw persoonlijke voorkeur. Reden genoeg dus om je eens wat meer te verdiepen in dit zo gewone en alledaagse gebruiksvoorwerp dat we heel wat uurtjes in de week in handen hebben.

 

toetsenbord

Waarom niet het standaard toetsenbord gebruiken?

Als je een computer koopt dan wordt hier meestal een toetsenbord bijgeleverd. En het is dan natuurlijk ook de normaalste zaak van de wereld dat je dat gaat gebruiken. Je gaat immers toch geen ander toetsenbord kopen als je er al eentje hebt? Maar toch is dit helemaal nog niet zo’n gekke gedachte. Het kan namelijk heel goed zijn dat het standaard meegeleverde exemplaar van twijfelachtige kwaliteit is. Het zal niet de eerste keer zijn dat een bepaalde toets blijft hangen of dat een bepaalde knop er al snel af ligt.

Een tweede reden om eens verder te kijken dan “standaard” is de ergonomie van het toetsenbord. Als je iemand bent die veel achter de computer zit, dan betekent dit dat je meer kans hebt op RSI klachten. Je kunt hier lacherig over doen, maar wanneer je last hebt van deze specifieke klachten, dan kom je er al snel achter dat dit wel degelijk een serieuze aandoening is met mogelijk verstrekkende gevolgen. Je kunt dit soort klachten helpen te voorkomen door een zogenoemd ergonomisch toetsenbord aan te schaffen. Je kunt er ook voor kiezen om een polssteun aan te schaffen. Ga je hier serieus naar kijken, neem dan ook de muis hierin mee want ook deze zijn als ergonomische modellen te koop.

Draadloos of bekabeld

Als je een vaste plek hebt voor jouw computer, dan ligt het voor de hand dat je een bekabeld toetsenbord gebruikt. Met andere woorden: eentje met een snoer. Toch kan het handig zijn om te kiezen voor die andere variant. Deze andere variant heet, hoe kan het ook anders, een draadloos toetsenbord. Een draadloos exemplaar biedt je meer flexibiliteit. Je kunt op een grotere afstand van je beeldscherm werken en ook kun je dit type gebruiken voor bijvoorbeeld een tweede laptop of pc.

Verschillende modellen

Naast de eerder genoemde opties (draadloos en ergonomisch) zijn er nog een aantal eigenschappen met betrekking tot een toetsenbord die we je graag nog even onder de aandacht brengen. Zo zijn er typen te koop met ingebouwde verlichting, iets dat handig kan zijn als je in een minder goed verlichte ruimte aan het werk bent of gewend bent om vaak in het donker aan de slag te gaan met je pc. Soms kan het ook erg praktisch zijn om een wat kleiner toetsenbord te gebruiken. Kies dan voor een wat meer compact model zonder het numerieke toetsenblok aan de zijkant. Verder is er nog een speciaal type op de markt dat geschikt is voor het gebruik met een iPad. Dit “toetsenbord iPad” werkt vaak net iets prettiger dan deze van de iPad zelf. Het laat zich raden dat dit item op dit moment een veel verkocht artikel is, omdat we steeds vaker onze iPad gebruiken.

Prijzen van een toetsenbord

Ga je een toetsenbord kopen, dan betekent dit niet direct dat dit je veel geld gaat kosten. Het is immers maar net waar je naar op zoek bent. Het goedkoopste toetsenbord kan prima in jouw behoefte voorzien. Wel is het in de meeste gevallen zo dat hoe duurder het keyboard is, hoe uitgebreider de mogelijkheden zijn en hoe beter de kwaliteit is.

Na het lezen van bovenstaande weet je dat je geen genoegen hoeft te nemen met het standaard toetsenbord. Je hebt wel degelijk een ruime keuze en er is altijd een exemplaar te vinden dat bij jou en jouw manier van werken past. Zeker als je dit toetsenbord online koopt, want hier is de keus het grootst.

Author: admin

Share This Post On