Hoe herken je een echte Tiffany lamp?

Tiffany lampen zijn gebaseerd op een ontwerp van glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany in 1895. Deze lampen werden met de hand gemaakt en staan bekend om hun vele kleuren en diverse figuren in de art decostijl.

Originele Tiffany lampenkappen zal je hedendaags nog amper tegenkomen. Aangezien de prijs van deze zeldzame lampenkappen wel tot boven een miljoen euro kan oplopen. Deze hoge prijzen zijn te verklaren doordat ze erg populair zijn bij welgestelde en rijke verzamelaars.

Louis Comfort Tiffany ontdekte in 1894 een manier om glas op wel vijf manieren te kleuren. Dit was zeer uitzonderlijk voor die tijd. Deze methode heeft de hele glasindustrie flink veranderd. Hieronder staan een aantal tips om een originele Tiffany lamp te herkennen:

Het is goed mogelijk dat de lampenkap kleine scheurtjes vertoond. Dit komt doordat glas altijd een klein beetje krimpt en uitzet als de lamp wordt aangedaan.

Voel het gewicht van de lamp. Hoewel er verschillende materialen voor deze lampen kunnen worden gebruikt is de lampen voet meestal degelijke en zwaar uitgevoerd.

De lampenkap moet perfect op de lamphouder passen, het moet naadloos aansluiten op elkaar. Ook moeten de kleuren van de kap en van de voet goed bij elkaar passen.

Als je echt zekerheid wil hebben adviseren wij om afspraak te maken met een veilinghuis, taxateur of een erkende dealer.

Author: admin

Share This Post On