Kamerensuite: een prachtige ruimte met historie

Een kamerensuite, oftewel kamer en suite, is een combinatie van een voorkamer aan de voorzijde van het huis en een achterkamer aan de achterzijde. De ruimtes zijn met elkaar verbonden door suite deuren. Ken je de uitdrukking ’tussen de schuifdeuren’? Dit verwijst naar een optreden in de kamerensuite in vroegere tijden. Toen werd één kamer af en toe gebruikt als podium en de ander voor het publiek om plaats in te nemen. Hier werd dan theater in huiselijke sfeer opgevoerd.

 

De oorsprong van de kamerensuite ligt in de functie. De voorkamer werd vroeger gebruikt om bezoek te ontvangen. Dan kon zowel privé als zakelijke visite zijn. Dit was dan ook de mooie kamer. Hier hing prachtig behang en stonden alle waardevolle meubels. In de achterkamer werd meer geleefd. Dit was de daadwerkelijke woonkamer.

 

Het meest opvallende aan de kamerensuite zijn de schuifdeuren. De deuren zelf nemen de halve breedte van de ruimte in beslag. Vaak schuiven de deuren weg achter kasten. Daardoor is er niet alleen veel opbergruimte, maar ook genoeg plek om prachtige boeken en spullen uit te stallen. De deuren zelf zijn vaak ook schitterend, bijvoorbeeld voorzien van glas in lood.

 

Een kamerensuite heeft veel voordelen. Beide ruimtes baden in licht doordat de kamers met elkaar verbonden zijn en licht door de schuifdeuren kan schijnen. De indeling zorgt tevens voor een heerlijk gevoel van openheid, waardoor de ruimte groter aan voelt dan hij is. In een gezin kan het zeer prettig zijn om de woonkamer in tweeën te delen. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld tv kijken op de bank in de voorkamer en kunnen de ouders rustig bijkletsen over hun dag aan de eettafel in de achterkamer. Uiteraard is het ook mogelijk om daadwerkelijk twee kamers te maken van de kamerensuite. De achterkamer kan dan bijvoorbeeld als slaapkamer dienen.

Author: admin

Share This Post On