Modafinil: de opkomst van smart drugs

De kern van het biohacken is manieren en middelen vinden die een grote impact veroorzaken met zeer weinig inzet. Noem het ‘verlichte luiheid’ of ‘de meedogenloze zoektocht naar persoonlijke perfectie’,als daar enig verschil zou tussen zijn. Het is nu de tijd om te schrijven over  Modafinil, de prestatieopvoerende smart drug die thuishoort, tenminste toch soms, in de gereedschapskist van de biohacker. Dit artikel geeft de ervaring weer van verschillende mensen die het gebruiken, waaronder ook mensen die het voor de eerste keer gebruikt hebben en een interview met een biomedische ingenieur die, zoals ik, al lang Modafinil gebruikt. Lees het helemaal tot het einde zodat je ook de waarschuwingen gezien hebt.

Wat is Modafinil?

Modafinil is een smart drug, ook gekend als noötropicum. Het stimuleert jouw cognitieve mogelijkheden op verschillende manieren ( meer daarover straks). Er zijn heel wat smart drugs, maar Modafinil vormt een klasse apart om enkele redenen:

 • Het is geen stimulerend middel. Modafinil werkt wel als een soort stimulans, maar het is eigenlijk een eugrégorique – een middel die de waakzaamheid stimuleert. Het maakt je niet haastig en opgejaagd zoals de meeste andere stimuli wel doen. Modafinil bezorgt ook geen ineenstorting of terugtrekking, zoals de andere smartdrugs doen.
 • Het is niet verslavend. In feite kan Modafinil de mensen zelfs helpen om af te kicken.
 • Het heeft slechts weinig tot geen nevenverschijnselen. Modafinil is heel veilig. Ik heb mijn hersenen zo vaak gehackt met neurofeedback dat ik op het ogenblik niet zoveel voordeel zie van Modafinil, maar ik heb het gedurende 10 jaar elke dag genomen en in die periode zag ik geen enkel probleem, wat dan ook.
 • Het helpt. Echt wel. Heb je ooit de film “Limitless” met Bradley Cooper gezien? Die is gebaseerd op Modafinil. Deze materie geeft je een bovenmenselijk mentaal vermogen, met bijna geen nadelen.

Hoe stimuleert Modafinil jouw hersenen en jouw gemoedsstemming?

In tegenstelling tot sommige smart drugs, zijn er nogal wat bewijzen die de effecten van Modafinil ondersteunen.

 • Het is aangetoond dat het de weerstand tegen vermoeidheid opdrijft en jouw gemoedstemming verbetert.
 • Bij gezonde volwassenen, stimuleert modafinil “niveaus van vermoeidheid, de motivatie,de reactietijd en de waakzaamheid.
 • Een studie die gepubliceerd werd door de Universiteit van Cambridge vond dat Modafinil efficiënt was bij het verminderen van “impulsieve responsen”, t.t.z. het nemen van verkeerde besluiten.
 • Modafinil stimuleert zelfs de hersenfuncties bij dokters die slaap tekort hebben.
 • Er zijn ook bewijzen dat Modafinil enkel mensen met een lager IQ zou helpen, maar na jaren experimenteren (en opwaarderen van mijn IQ), zie ik het toch niet zo.

Is Modafinil veilig?

Modafinil is niet verslavend. Er is natuurlijk altijd een risico dat men het zal misbruiken – sommige mensen gebruiken het om veel te lang wakker te blijven, wat hen waarschijnlijk wel ziek zal maken.

Er is een uiterst zeldzame aandoening ( ongeveer 5 gevallen per een miljoen mensen die SJS genoemd wordt of het Stevens-Jognson Syndroom, waarbij mensen met een genetische gevoeligheid, een gevaarlijke levensbedreigende huiduitslag ontwikkelen. SJS wordt meestal veroorzaakt door antibiotica, gevolgd door analgetica, medicijnen tegen hoest en verkoudheden, NSAID’s, psycho epileptica en medicijnen tegen jicht. Cocaïne, fenytoïne, en Modafinil kunnen dit ook veroorzaken. Meer info hier.

Alhoewel het risico laag is, wenst u misschien wel een genetische test te ondergaan vooraleer u een van deze medicijnen, waaronder Modafinil, zal gebruiken. Als je een van deze SNP’s hebt, kan het zijn dat je een verhoogd risico loopt en juist om dat risico zo laag mogelijk te houden zijn er *veel* medicijnen die je het best zou vermijden, zoals een aantal fundamentele antibiotica … en Modafinil.

 • HLA-B*5801
 • HLA-B*1502
 • HLA-B*5801
 • HLA-B*44
 • HLA-A29<
 • HLA-B12
 • HLA-DR7
 • HLA-A2
 • HLA-B*5801
 • HLA-A*0206
 • HLA-DQB1*0601

Ik ben nooit getest geweest omdat de incidentie zo laag is. De volledige resultaten zijn niet beschikbaar op de betaalbare website van het genetisch testen “ 23andme “, maar je kan wel aan je arts vragen om enkele van deze testen te bestellen bij Quest Diagnostics. Ik ken niemand die deze testen gedaan heeft, en neem ze voor wat ze waard zijn.

Welke doses Modafinil te nemen.

Voor de meeste gezonde mensen , zal 30 à 50 mg modafinil wel genoeg zijn. De werking duurt 6 à 8 uur; neem het ’s morgens in, met of zonder voedsel. Ik moet zeggen dat Modafinil een medicijn is dat wordt voorgeschreven, dus je kan er met jouw arts over spreken. Er zijn websites waar je het online kan bestellen; maar ik zal je geen link geven omwille van wettelijke voorschriften… maar je zal zelf wel in staat zijn om eraan te geraken. Als je het doet, biohack dan natuurlijk op een verantwoorde wijze.

Lees meer over modafinil op deze website

Author: admin

Share This Post On