Waarvoor worden rundvee roosters gebruikt?

Biggenroosters en Rundveeroosters

Rundvee roosters zijn de roosters waar het vee binnen oploopt. Ook worden deze roosters gebruikt wanneer biggen of runden zich bevinden op het weiland en er voorkomen moet worden dat ze het weiland verlaten en de weg optrekken. Rundvee roosters en biggen roosters vindt je vaak bij weilanden en af en toe op een wandelpad. Maar worden de roosters ook gebruikt binnen de boerderijen en zo ja, waar dienen ze toe?

 

Rundveeroosters binnen in de stal

Rundvee roosters zijn overal te vinden binnen in de stal. Ze voeren urine en mest direct af en voorkomen ophoping in de stal. De ligboxenstal wordt ook wel de loopstal genoemd en worden sinds de jaren 70 eigenlijk in elke stal wel gebruikt. De meeste roosters zijn van beton en bieden met afmetingen van 1.20 bij 2.20 ruimte voor de koe om te liggen, te staan en te eten uit de voederbak die meestal voor de koe staat. Via het doorsteken van zijn hoofd komt hij bij het dagelijkse eten.

 

Betere omstandigheden

Er wordt meer gelet op de veiligheid en het comfort van zowel rundvee als biggen. Biggen moeten zich normaal kunnen verplaatsen en geen verwondingen oplopen. Er wordt gelet op het voorkomen van uitglijden door middel van handmatige nabewerkingen die zorgt voor een ruwe oppervlaktestructuur.

 

Biggen roosters

Biggen dienen zo lang mogelijk bij de moeder te verblijven, maar wanneer ze dan toch gescheiden worden moet er gelet worden op de roosters waarop zij verblijven. Vaak dienen deze roosters, afhankelijk van de leeftijd en grootte van de biggen, warmte elementen in zich hebben. Biggenroosters die vervaardigd zijn uit Polypropyleen geven meer comfort voor de kleine biggen. Daarnaast hebben roosters van dit product een uitstekende mestdoorlaat, wat stank en een slechte hygi├źne voorkomt.

 

Small herd of red and white cattle. Cow 6123 wants to know what’s up.

Author: admin

Share This Post On