Wat is zandstralen precies?

Zandstralen, of ook wel oppervlaktebehandeling genoemd is een manier om harde oppervlaktes te schuren. Meestal gebeurd dit in een Dit gaat door middel van een perslucht en korrels op een hoge snelheid tegen het materiaal aan te spuiten. Dit heeft als effect dat je gemakkelijk roest of verf kan verwijderen, het maken van oppervlakte structuren in bijvoorbeeld glas, of het creëren van bij afbeeldingen op bijvoorbeeld grafstenen d.m.v. een sjabloon.

Tegenwoordig klopt het woord zandstralen eigenlijk helemaal niet meer. Al in 1957 is het “echte” zandstralen wegens gezondheidsrisico’s niet meer toegestaan in Nederland. Tegenwoordig wordt er meestal sableerzand of glasparels voor gebruikt.

Als je wil gaan zandstralen adviseren wij om dit te doen in een straalcabine. Dit is een klein hokje van ongeveer 50 bij 100cm groot. Deze heeft twee grote gaten met handschoenen er in zitten, hier kan je je handen insteken en het werkstuk vasthouden. De bovenkant hiervan is volledig open te klappen zodat je de volledige ruimte kan gebruiken om je werkstuk in te plaatsen. Ik zit er een afzuiging in een straalkast zodat je geen rotzooi krijgt van de gebruikte korrels.

Tegenwoordig is er een ruime keus in straalmiddelen er zijn verschillende materialen te verkrijgen met verschillende korrelgrotes. Deze hebben ook allemaal verschillende eigenschappen, heb je grovere korrels, zul je met een hogere druk en sneller kunnen werken. Alleen het plaatmateriaal wordt dan wel een stukje ruwer. Met fijne korrels is dit precies het omgekeerde. Tegenwoordig is zandstralen relatief gemakkelijk door een leek te doen, om dat vaak zandstraalcabine te koop worden aangeboden tegen gunstige prijzen.

SB99A

Author: admin

Share This Post On