Het gebeurd vaak genoeg: een huurder betaald de huur niet op tijd betaalt. Dat is vervelend. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je toch het geld krijgt waar je recht op hebt.
Als een huurder in eerste instantie niet betaalt, kun je een herinnering sturen. Het kan zomaar zijn dat de huurder het per ongeluk een keertje is vergeten en dat hij het daarna gelijk naar je overmaakt. Het kan ook zijn dat de huurder dat niet doet, dan kun je hem een hem een sommatie met ingebrekestelling sturen.
Wat is een ingebrekestelling?
Heel simpel gezegd is een ingebrekestelling een herinneringsbrief voor de huurder, waarin een nieuwe betalingstermijn vermeld staat. Dit moet een redelijke termijn zijn en de huurder moet dus genoeg tijd krijgen. Meestal wordt deze termijn op twee weken gezet.
Ontbinding van het huurcontract
Heeft de ingebrekestelling geen nut gehad en wacht je nog steeds op een betaling? Dan kun je het huurcontract ontbinden. Afhankelijk van hetgeen wat je verhuurt moet dat (in beginsel) bij de rechter gedaan worden. De huurder heeft dan geen recht meer op het huren van het goed en mag dit dan ook niet meer gebruiken.
Onderneem juridische stappen
Je kunt ook juridische stappen ondernemen als je huurder besluit niet te betalen. Als je namelijk het huurcontract ontbindt, ben je wel van de niet betalende huurder af, maar heb je nog steeds je geld niet. Dan kun je de betaling van de huur vorderen bij de rechter. Verschillende advocatenbureau’s, zoals RechtNet Advocaten, zijn hierin gespecialiseerd en kunnen je hierin verder helpen.
Houd het netjes
Het is altijd belangrijk om het netjes te houden. Ga niet voor eigen rechter spelen en vervang dus niet bijvoorbeeld de sloten van het verhuurde appartement. Dit kan ervoor zorgen dat je aansprakelijk wordt gesteld voor bijvoorbeeld schade die de huurder heeft aangericht en heeft dus een averechts effect.
Recente reacties