Welke aansluiting voor je laadpaal?

U heeft een elektrische of plug-in hybrid auto en u vraagt zich af hoe u deze het beste en snelste kunt opladen. In dit artikel geven we u uitleg over waar u op moet letten bij de keus van een laadkabel en/of een laadpaal/ laadstation voor uw auto.

Opladen van uw elektrische auto thuis of op de zaak
Om uw auto thuis of op het werk op te kunnen laden heeft u in ieder geval een geschikte laadkabel nodig. Laadkabels zijn er in verschillende maten en soorten en de keus voor de juiste laadkabel is vaak ook de keus voor de snelheid waarmee u wilt dat uw auto is opgeladen. De meeste fabrikanten leveren een laadkabel bij de auto die geschikt is voor het laden via een standaard stopcontact (Schuko), de zogenaamde thuislader of mobiele lader. U kunt hiermee dus uw auto opladen via het normale stopcontact. Let op: dit laden is traag. U laadt hiermee maximaal 10 ampere en dat altijd 1 fasig. Elektrische auto’s kunnen minimaal geladen worden met 16A en vaak kan dit via 3 fase (dus dan 3 x 16A) en steeds vaker kunnen de auto’s ook geladen worden met 32A en dat dan ook soms 3 fasig (dus dan 3 x 32A). U zult begrijpen dat de auto vele malen sneller is geladen met 3 x 16A dan met 1 x 10A.

Om thuis sneller te kunnen laden dan standaard 1 fase 10A heeft u een laadkabel nodig die hiervoor geschikt is. De keuze voor de juiste laadkabel begint met de keuze van het juiste type kabel. Er bestaan twee typen kabels te weten type 1 en type 2. Type 1 is een laadkabel met een stekker aan autozijde van het type 1. Deze stekker heeft een knop op de stekker om de kabel te kunnen ontkoppelen aan de auto en verder is dit een 5 polige stekker. De type 2 laadkabel heeft een type 2 stekker aan autozijde van de kabel en die heeft geen knop op de stekker en bestaat uit 7 polen. Zie hieronder een afbeelding van beide stekkers en aansluitingen.

 

 

Author: admin

Share This Post On